Följ Delvator AB

Hitachis chassifjädring höjer hjulgrävarkomforten (Nu med bilder!)

Pressmeddelande   •   Okt 01, 2012 13:00 CEST

Nu har den första hjulgrävaren med chassifjädring kommit till Sverige. Entreprenör Sebastian Didricksson från Strängnäs satsade på fjädring och har nu en unikt bra komfortkänsla varje arbetsdag.

Maskinen är en Hitachi ZX145WT-3, det vill säga en kompaktbyggd hjulgrävare med kort utstick baktill och utrustad med framaxelfjädring. Maskinen är i viktklassen 16-17 ton och är den första hjulmaskinen i Sverige med chassifjädring!

– Jag har kört hjulgrävare i många år och en sak man önskar när man skumpar fram på dåliga gator och vägar samt på byggarbetsplatser är att maskinen ska vara fjädrad, säger Sebastian Didricksson. Han transportkör och förflyttar sig på väg med maskinen mellan 500 och 1000 mil varje år.

– Jag har länge funderat över varför hjulgrävare inte har fjädring.

Men nu finns det alltså, tack vare Hitachis konstruktion.

Fjädringen är konstruerad med hjälp av de pendellåscylindrar som bär upp chassiet på framaxeln. Vid grävning låser de hydrauliska cylindrarna framaxelns pendling för att öka stabiliteten. Men vid körning byter de roll och fungerar istället som hydraulfjädring.

Fjädringen fungerar dessutom bättre än bomfjädring, som inte längre behövs. Chassifjädringen sväljer nämligen både första gungningen vid ojämnheter, lika bra som efterföljande självsvängningar i aggregatet.

 

– Skillnaden i komfort är mycket stor och jag är inte den enda hjulmaskinsägare som vill ha fjädring på maskinen, berättar Sebastian Didricksson, som hade stora förväntningar och tycker att de infriats med råge.

Nu står hans kolleger på kö för att få provköra hans maskin och få veta vad fjädringen betyder för arbetsmiljön och även vad det betyder för att minska skakningarna vid transport av material.

Sebastian är en ung, entusiastisk entreprenör som successivt utvecklat sitt maskininnehav. Förutom den nya hjulgrävaren har han även en 12 tons Hitachi ZX110, som körs av inhyrd maskinförare.

Att han är först med chassifjädring är ingen slump. Hans tekniska intresse gör att han följer nyhetsflödet på Hitachis hemsidor (www.delvator.se och www.hcme.com)

 

FAKTA:       

• Hitachis chassifjädring på ZX145WT-3 sitter på framaxeln. Pendellåscylindrarna används för att ge hydraulisk fjädring under transport. Resultatet är en betydligt bättre komfort – skillnaden är stor. Fjädringen ersätter dessutom den traditionella bomfjädringen.

• För en genomsnittlig hjulgrävare som gör ca 1000 arbetstimmar per år, räknar man med en körsträcka på i snitt 300 mil per år.

• Sebastian Didrickssons ZX145WT-3 har förutom fjädringen mycket extra utrustning: Förarstolen är en luftfjädrad BEGE-stol med ventilation, maskinen har xenonbelysning, OilQuick rotator med gripkasett, twinhjul med medstyrande skärmar, schaktbladet med krok flyttat till maskinens bakdel, grävsystem med gps, hydrauluttag för broms och tipp mm.

Delvator AB är generalagent för Hitachis entreprenadmaskiner i Sverige. Vi säljer Hitachis bandgrävare, hjulgrävare, minigrävare, giganter, tipptruckar, hjullastare, materialhanterare och andra specialmaskiner.
Omsorgen om maskinägarnas totalekonomi finns uttryckligen inskriven i vår affärsidé. Tillsammans med Hitachis världsledande höga kvalitet är detta uttryck för målet att öka lönsamheten för dem som äger Delvatorsålda Hitachi.
Delvator AB har huvudkontor i Eslöv, filial i Härnösand och ett rikstäckande nät av sälj- och servicebolag över hela Sverige.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.